15. 01. 2020
Bukettur LØRDAG den 15. februar 2020 Øster Lindet – SØNDERJYLLAND
I 100-året for Genforeningen er BUKETTURENE i stor stil lagt SYD for Kongeåen i Sønderjylland. Lørdag den 15. februar byder chancen sig for at blive fortrolig med Øster Lindet. Og bemærk, denne Bukettur foregår på en LØRDAG, hvor de fleste eller har været på søndage.
Turen starter kl. 13 ved parkeringen på Øster Lindet Præstegårdsvej mellem Øster Lindet Kirke og Landsbyhuset. Alle er velkomne, og deltagelse er gratis.
Som på januar-Buketturen til Glejbjerg – der havde 73 deltagere – starter vi hos billedhugger Esben Klemann, der stod bag Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton-2013. Rundt i alle kanter af Vejen Kommune blev han bedt om at finde egnede steder til et af sine projekter. Hans tilgang er at skabe en kunstnerisk dialog med allerede eksisterende betonelementer. Ved parkeringen fik Esben Klemann øje på en usædvanlige måde, betonkantstenen var tilpasset. Ved tilskæring af talrige kantdele var den bukket ind og ud omkring to podede træ. Omhyggeligt tog han mål af det ene indhak og modellerede i en stor armeret flamingoklods én samlet form, der siden har afløst de tilskårne betonelementer. Esben Klemanns ”muteret kantsten” har givet stedet sin helt unikke karakter. Hvem siger, at en kantsten skal være lav og lige? Den vigtigste funktion er vel at vise kant, og det har kunstneren understreget ved fra begge sider gradvist at lade den skulpturelle form vokse op til en lang, jævnt høj bjergkarm, der fint kan gøre det ud for en hvileplads, mens man venter på, at bogbussen dukker op. Læs meget mere om EGNSBETON på museets hjemmeside: http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/egnsbeton/egnsbeton2013oversigt.html
Turen fortsætter på den anden side af vejen. Foran kirkens flotte granitgavl står en af billedhugger Niels Hansen Jacobsens mindesten for første Verdenskrigs faldne. Han blev sønderjydernes foretrukne billedhugger – nok fordi mange, gennem mødet med hans monument ”Modersmålet” og de øvrige mindesten i Skibelund Krat, så ham som en del af kampen for det danske syd for Kongeåen. Mindestenen blev indviet i 1924 og er smykket med en blanding af vikingeagtig træstamme og bladranker. Også Niels Hansen Jacobsen var begejstret for beton. Nederst har han lavet en bort af betonindfattede marksten – en helt unik form for dekoration.
På stenen mindes de 22 mænd fra Øster Lindet, der døde mellem den 9. september 1914 og 27. oktober 1918. Hans Hansen, der var født i 1872, var den ældste af de indkaldte – den yngste W. Fokuhl fra 1898 nåede knap at blive 20 år. Hver soldat står nævnt ved navn, med leveår og stedet, hvor den enkelte døde: 14 af dem faldt på fransk jord, fem i Rusland og de sidste tre i Østpressen, Lübeck og Serbien.
Soldaten Mathias Mygind, der var den næstældste af de indkaldte fra Øster Lindet (1876-1915), er både mindet på den fælles sten og med egen gravsten. Hans talrige breve hjem til hustruen er kernen i en gribende beretning om krigens gru. Vi ser hans gravsten og går derefter en tur ind i den rigt udsmykkede kirke med en altertavle fra 1729 og en helt ny alterdug med fint hæklet bort med korsmotiv.
Fra kirken går turen mod nord. Undervejs fortæller vores lokale guide, Kaj Frandsen – der er tredje generation på stedet – om nogle af de mange ejendomme, der for år tilbage har været smedeværksteder, mejeri, bageri og købmandsbutikker. Dem var der tre af i 1940’erne og tilmed også en brugs!
På travetur gennem denne sønderjyske by er der også masser af arkitekturindtryk. Der er stor forskel på husene fra 1880’erne med røde murstensornamenter mellem hvidpudsede vægflader og 1910’ernes bedre byggeskiksagtige gavle med strømskiftere. Her i Øster Lindet er de dog en tak
mere ekspressive – præget af Deutscher Werkbund, der blev stiftet i 1907 – otte år inden vi i Danmark fik grundlagt foreningen Bedre Byggeskik. En af Vejen Kommunes fine eksempler på Bedre Byggeskik er den nordlige ende af Vejen Kunstmuseum, som billedhugger Niels Hansen Jacobsen i 1924 fik opført som privatbolig. I trekantsgavlen dér ses også strømskifterne – de trekantede murfelter, der går vinkelret op mod tagkanten.
Undervejs passeres også den gamle station. Den var et vigtigt punkt på Kleinbanen, der for længst er nedlagt. I den tyske tid blev den opført til at servicere strækningen fra Vojens til Rødding. Kleinbanens endestation hørte vi om på Bukettur i Rødding tilbage i september 2018. Nordpå følges banestien over landevejen til den store gård ”Ankersminde”, der er opført i midten af 1800tallet og har en gammel have med mægtige træer.
På vej tilbage til kirken får vi et storslået kig ud over et stykke istidslandskab med et stykke af Rødding Bakkeø
Nu er naturen så småt ved at vågne! På testturen så vi udsprungne vintergækker, erantis og lidt violette krokus – tilmed spirende vilde stikkelsbærkviste og hyldekviste! Vel har vinteren været en lang, drøj omgang våde, grå dage, hvor enkelte endog har været så grå, at dagen næsten ikke nåede at vågne inden den var omme. Men netop testturen blev velsignet med det smukkeste solskin. Gid der var garanti for, at turen den 15. februar også kunne være med sol.
Se plakaten HER